Flytta smidigt

Här får du några enkla men viktiga tips och råd för att packningen inför din flytt ska gå så smidigt som möjligt.

 

10 råd till dig som ska flytta

[sm_hr]

[check_list]

  • Börja förberedelserna inför flytten i god tid. Ingenting är så hemskt som en flytt där hälften av sakerna är opackade när flytthjälpen anländer. Genom att inleda förberedelserna genast då du vet att du ska flytta undviker du den stress som alltför ofta går hand i hand med en flytt. Stressen är onödig, speciellt som en flytt för det mesta betyder ett steg mot något bättre.
  • Engagera dina vänner och släktingar i god tid så att du inte riskerar att stå ensam på dagen D. Se till att de får mat och dricka.  Om flyttfolket går hem hungriga kan du räkna med att de inte ställer upp följande gång du behöver hjälp (om dom nu inte är masochister eller släktingar, alltså!).
  • Flyttlådor kan inte ersättas av plastpåsar och skokartonger. Rejäla, stadiga och jämnstora flyttlådor är det enda rätta för en person som vill spara sig själv och sina vänner en huvudvärk.
  • Försök få tillträde till den nya lokalen innan själva flyttdagen. Då kan du på egen hand flytta över krukväxter, bordslampor, tavlor och annat som är svårt att passa in i en flyttlåda. Det sparar tid under den egentliga flytten. Om dina vänner hjälper med flytten är fördelen att du inte behöver ständigt vara orolig över att någon inte förstår att porträttet på faster Astrid faktiskt betyder mycker för dig.
  • Packa flyttlådorna så att de är jämntunga. Det tunga packas först, medan lätta och sköra saker placeras högre upp i lådan. Packa aldrig lådorna med råge. Överfulla lådor orsakar besvär för var och en som hanterar dessa. Se också till att packa lagom tätt för att undvika förskjutningar som kan skada dina ägodelar. Ställ lådorna tre på höjden. Då kan du enkelt flytta dem med kärran du lånar av oss.
  • Packa aldrig böcker i flyttlådor. Böcker flyttas med fördel genom att man packar ner dem i papperskassar med handtag. Papperskassarna blir just så tunga att vem som helst orkar bära dem. Däremot är det ingen som vill eller orkar hantera en flyttlåda full av böcker.
  • Packa glas och annat skört extra noga. Skaffar tillräckligt med silkespapper för allt glas. Vill du vara extra försiktig – packa i silkespapper och lägg sedan i mindre lådor (t.ex. skokartonger). Dessa askar lägger du sedan ner i flyttlådorna. Fördelen är att den extra lådan skyddar mot tyngd och stötar. Det är också viktigt att inte packa för tätt.
  • Reservera åtminstone en standardstor flyttlåda per kvadratmeter i din lägenhet. Om du har bott länge i samma lokal lönar det sig att reservera extra flyttlådor.
  • Innan du börjar packa lönar det sig att gå igenom alla skåp, skrymslen och lådor för att kassera det du inte längre behöver. Ingenting är dummare än att flytta saker du inte har användning för. Släng ingenting andra kan använda. Det finns välgörenhetsloppisar som tar emot de kärl, böcker och möbler du inte längre behöver. Många kommer t.o.m. och hämtar det du inte längre vill ha.
  • Städa lokalen du lämnar. Städa den ordentligt. Det här förutsätter att din flytt är välorganiserad eftersom du annars oundvikligen kommer att göra allt i sista stund. Det är inte roligt att med sista krafterna försöka städa en lägenhet du antagligen ser för sista gången.

 

[/check_list]

har du förberett flytten väl så går själva flytten mycket smidigare och du kan utnyttja flyttbilens lastutrymme bättre. .

Kommentera